De laatste jaren is de podcast met een flinke opmars bezig in Nederland. Er wordt veel maar ook zeker lang achterelkaar naar geluisterd. Een podcast kan een van de vele middelen zijn om te communiceren met je netwerk. Een podcast kan veel tijd kosten, maar levert ook een hele hoop op. In deze blog lees je er alles over.
Het idee er achter
Allereerst wil je natuurlijk weten wat de definitie van het woord podcast is. Volgens Van Dale is dat: “Een gemaakte geluids- of beeldopname die op internet gezet is, zodat het overal, bv. met een laptop of mp3-speler, beluisterd of bekeken kunnen worden.”

In feite is de betekenis hiervan dat er één of meer perso(o)n(en) in een opnamestudio plaats hebben genomen en met microfoons en/of camera’s een opname hebben gemaakt. Vaak wordt er door podcastmakers voor gekozen om tegelijkertijd zowel een audio-opname te maken als met de camera een beeldopname. Wanneer we spreken over podcasts, hebben we het echter doorgaans over het audiobestand dat wordt opgenomen.
Vervolgens wordt dit bestand geüpload naar online audio- of videospelers (lees hieronder verder voor voorbeelden) en kan een luisteraar met zijn of haar apparaat de opname afspelen. Dat kan bijvoorbeeld via je televisie, laptop, computer of mobiel. Het afspelen van de opname kan via de speakers van je apparaat of bijvoorbeeld via oortjes, een koptelefoon of aangesloten speakers.
Podcasts worden vaak door luisteraars gestreamd. In het kort betekent dit dat je een audio-opname niet hoeft te downloaden naar je apparaat, maar dat hij live via het internet naar je device wordt geladen.
Op welke apps en websites kun je podcasts luisteren?
Er zijn heel wat apps en websites waarop je naar je favoriete podcasts kunt luisteren. Er zijn hiervoor zowel gratis als betaalde platforms en vaak is er ook een keuze beschikbaar tussen de twee opties. Doorgaans kun je door te betalen de advertenties die voor, tijdens of na de uitzending worden afgespeeld afkopen.
De meest bekende voorbeelden van platforms voor podcasts zijn momenteel Apple Podcasts, Spotify en Podimo. Alledrie hebben ze een website en app, waardoor je zelf kunt kiezen waar je je favoriete podcasts wilt luisteren. Daarnaast zijn er nog heel veel andere opties zoals Stitcher, Pocket Casts, Overcast, Castro en Podcast Addict.
Verder kun je dus sommige uitzendingen ook met beeld bekijken. Bij verschillende podcasts is dit mogelijk via YouTube, maar sommige makers hebben ook een eigen app gelanceerd of maken gebruik van andere beeldspelers.
Wat zijn tips voor de beste podcasts op dit moment?
Er zijn ontzettend veel podcasts gemaakt door de jaren heen, zowel door Nederlandse creators als door buitenlanders. Misschien ken je bijvoorbeeld de Nederlandse titel Man Man Man, De Podcast die al een hele tijd erg populair is. Recentelijk zijn echter ook NRC Vandaag, De Zelfspodcast, Echt Gebeurd en andere Nederlandse podcasts steeds sterker gegroeid in populariteit.

Wereldwijd worden er in verschillende talen podcasts opgenomen, maar vooral de Engelstalige podcasts komen het hoogst in de hitlijsten terecht. Het is namelijk moeilijk om een podcast te ondertitelen als iemand niet met beeld kijkt en Engels is wereldwijd een veel gesproken taal. Misschien ken je bijvoorbeeld The Joe Rogan Experience, The Daily of Crime Junkie.
Podcasts worden gemaakt door allerlei Nederlandse nieuwsorganisaties, zoals de NPO, BNR, NRC, Telegraaf en TPO. Maar ook personen als Jensen, Gijs Groenteman en en Joe Rogan zijn aan het podcasten geslagen. Deze audio-opnames kunnen gaan over allerlei verschillende thema’s, waaronder bijvoorbeeld misdaad, vogels, erotiek, Formule 1 en nog veel meer.
9 voordelen van podcasten voor bedrijven en organisaties
Voordeel 1: engagement
Podcasting = engagement. De gemiddelde luistertijd van een podcast is in Nederland tussen de 40-45 minuten.
Maar hoe kan dat nu eigenlijk? Hoe kan het dat een podcast zo lang de aandacht vasthoudt, terwijl de gemiddelde aandachtsspanne online afdwaalt naar dat van een goudvis?
Dat komt dat mensen podcasts consumeren op momenten waar ze normaal geen content zouden consumeren. En daarmee heeft podcasting dezelfde entertainmentwaarde als muziek.
Een podcast luister je bijvoorbeeld:
- Tijdens het autorijden
- Tijdens het wandelen
- Fietsen
- De was doen
Je luistert het terwijl je iets anders doet.
Waarom is engagement zo belangrijk voor je bedrijf?
Heel simpel. Zonder engagement is er geen sale. Zonder binding met je merk bouw je geen duurzame relatie op met je klant. Dus wat zou die klant dan komen halen bij je? Waarom zou je dan beter zijn dan je concurrent?
En dat maakt engagement zo belangrijk.
Voordeel 2: de search-driven content bom
Als je, voordat je een podcast voor je bedrijf opneemt, een zoekwoordanalyse doet of laat doen, dan kun je op basis daarvan je podcasts gaan maken. Hierdoor heb je zoekgedreven podcasts.
Vanuit deze zoekgedreven podcasts maak je bijvoorbeeld van elke podcast een blog. In die blog embed je weer de player van je podcast.
Zo match je de kennis van je bedrijf exact met de vragen die je doelgroep heeft. En dat zorgt voor:
- Groeien in Google (als je van elke podcast een blog maakt)
- Content dat aansluit op je luisteraar
Maar ook als je snippets van je podcast deelt op je socials weet je dat je doelgroep hiermee resoneert, omdat ze erop zoeken.
Voordeel 3: top of mind awareness
In elke podcast zit zeker 20 minuten aan waarde dat je kan delen met je klanten.
Daar kun je enorm veel snippets uithalen die je op je social media kan gebruiken. Denk aan leuke quotes uit je podcast en dergelijke.
Maar die ‘luister content’ kun je ook weer delen met bijvoorbeeld je e-mail lijst.
Voordeel 4: klant ambassadeurschap
Hoe zorg ik ervoor dat een klant fan wordt van mijn organisatie? Daar kan podcasting ook zeker aan bijdragen. We hebben klanten die bijvoorbeeld de podcast aanbieden na een workshop. De deelnemers van de workshop zijn nog lekker enthousiast en kunnen na de tijd de podcast checken. De podcast delen ze dan bijvoorbeeld weer met hun vrienden op een verjaardag.

Maar dat is niet de enige manier van klant ambassadeurschap. Als je klant de podcast van je bedrijf regelmatig luistert, dan wordt hij langzamerhand fan. Hij krijgt het idee dat je niet constant aan het halen bent, maar dat je vooral lekker veel krijgt. Namelijk kennis en expertise. Voor niets!
Daarmee bouw je echt een relatie op. Je merk wordt superrelevant op deze manier.
Voordeel 5: afstand tussen klant en organisatie verkleint. Je bedrijf krijgt een stem
Waarom heeft Elon Musk 10 keer zoveel volgers op bijvoorbeeld Twitter dan Tesla? Dat komt doordat mensen veel liever andere personen volgen dan bedrijven. Met podcasting geef je je bedrijf letterlijk een stem.
In een wereld waar steeds met geautomatiseerd wordt en chatbots meer en meer de klantenservice overnemen, hebben mensen steeds meer behoefte aan contact met echte mensen. Dus geen enge robots, maar content van de mensen zelf. En dat is wat je met een podcast ook bereikt.
Je merk wordt veel persoonlijker en tastbaarder. Een podcast is ook super intiem. Je zit eigenlijk 1-op-1 aan tafel met een paar personen. En dat maakt het een schaalbaar 1-op-1 gesprek.
Voordeel 6: bijdragen i.p.v. interrupties
Een reclame van een bedrijf kan super irritant zijn, omdat het je lastigvalt in plaats van dat je het zelf opzoekt. Een podcast is veel meer bijdragen. Met je kennis, met je expertise. Om andere mensen te helpen. En dat is voelbaar.
Een reclame voor een YouTube video is vaak irritant. Een podcast luisteren is vaak prettig en brengt ontspanning. Voel je het verschil?
Voordeel 7: een jaar content met in 1 dag opnemen
Je kunt meerdere podcasts op 1 dag opnemen. Hierdoor kun je op 1 dag tot wel 12 podcasts opnemen (afhankelijk van hoe goed je bent voorbereid). Die 12 podcasts kun je elke maand uitbrengen.
Een jaar lang content met 1 dag werk
Zet dat maar eens af tegen een reclame video. Dan moet je eerder denken aan 1 hele dag werk voor 1 social post. Misschien een permanente plek op je website, maar that’s it.
Voordeel 8: meer focus in je contentstrategie
Als je podcasts als basis pakt voor je contentstrategie, komt er meer rust en focus in je contentstrategie. Je social posts gaan niet meer van hot naar her, maar er is een voorspelbare flow aan content die ook nog eens zoekgedreven is.
Voordeel 9: marketing automation
Bied je gratis content aan in ruil voor een e-mailadres? Mooi! Dan kun je je e-mail automation nog meer waarde geven. Stel iemand download een e-book, in ons geval over podcast marketing. Onze klant ontvangt het gratis e-book op het opgegeven e-mailadres. Daarna laten we een e-mailflow lopen met een linkje naar je podcast over… Podcast marketing! Grote kans dat de persoon die dat e-book download ook die podcast interessant vindt. Hierdoor bied je nog meer waarde bovenop je E-book.
Voor deze e-mailmarketing biedt paperclip VA trouwens een geweldige tool. Paperclip Mail is de uitkomst voor alle e-mailmarketing die je met je bedrijf kunt wensen.
Wat kan ik voor je doen?
Ik kan als virtueel assistent de podcast niet voor je opnemen, dan zou ik flink wat voordelen van een podcast van je afnemen. Maar ik kan alles wat je opneemt wel voor je monteren en koppelen aan alle kanalen waarop deze podcasts te beluisteren zijn.

En niet al te onbelangrijk, ik kan stukjes uit je podcast halen om toe te passen op je socialmedia. Dit is niet alleen reclame voor je podcast maar voor je gehele onderneming!
Ik kan ook een intro, outro of zelfs een jingle voor je podcast maken. Maar daar vertel ik je volgende week alles over in mijn nieuwe blog.
Binnenkort komen er twee podcasts uit waar je mij ook op kunt beluisteren. Vanaf aanstaande donderdag komt er iedere week een podcast uit van C.V. de onganse. Voor het einde van het jaar komt de eerste podcast uit van mij en een vriendin waar we alle aspecten van het moederschap bespreken, en daarbij natuurlijk ook hoe we dat combineren met werk en socialmedia.